Krapte op de arbeidsmarkt, hoe reageer je?

Mikush Faithfull - 16 maart 2022
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

Hoewel de economie blijft groeien, groeit ze langzamer dan in de afgelopen jaren. Dit is onder meer te wijten aan de pandemie, personeelstekorten en de spanning op de arbeidsmarkt. Toch blijven openstaande vacatures toenemen; vorig jaar waren er meer vacatures dan werklozen. Dit kan voor veel frustratie zorgen bij werkgevers omdat het de groei van hun bedrijf remt. Daarnaast heeft het ook gevolgen voor het personeel dat daardoor mogelijk te maken krijgt met een verhoogde werkdruk. Natuurlijk kunt u een rekruteringsbedrijf inschakelen om naar personeel te zoeken, maar er zijn nog een aantal andere factoren die de kans op het vervullen van openstaande vacatures kunnen vergroten.

Op afstand werken

Tijdens de pandemie zijn veel bedrijven begonnen met het faciliteren van thuiswerken. Dit gemak is de nieuwe standaard geworden en de verwachting is dat deze trend zich na de pandemie zal voortzetten. De meeste ontwikkelaars die we spreken bij DIQQ geven aan dat dit een van hun behoeften is: het gemak, tijdelijk thuis willen werken, weinig tot geen reistijd wat weer tijd bespaart, zijn verschillende redenen die ze hiervoor geven.

Expats in Nederland

Expats van over de hele wereld komen naar Nederland om te werken. Dit aantal is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid en zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien. Nederland telde tussen 2016 en 2018 gemiddeld 383.000 kennismigranten. Daarnaast kunnen zowel kennismigranten binnen als buiten Europa aanspraak maken op verschillende regelingen.

30% -regel

Wanneer een kennismigrant naar Nederland komt om te werken, kan een claim worden ingediend op grond van de 30% -regel. Dit is een belastingvoordeel waarbij 30% van het salaris belastingvrij wordt uitbetaald. Dit in tegenstelling tot een Nederlander waarbij inkomstenbelasting wordt afgetrokken van de inkomsten. Door het belastingvoordeel zorgt deze voordelige regeling ervoor dat meer kennismigranten worden aangetrokken.

Hoogopgeleide migranten aantrekken

Door uw bedrijf aantrekkelijk te maken voor kennismigranten, kunt u de vijver waarin u vist vergroten. Het aantrekken van kennismigranten kan gevolgen hebben voor je bedrijf. De communicatietaal binnen het bedrijf kan veranderen, bijvoorbeeld in het Engels. De ervaring leert dat sommige bedrijven dit niet graag doen. In dat geval moet u overwegen hoe belangrijk het is voor het bedrijf. Het veranderen van de communicatietaal kan, vaak op korte termijn, weerstand veroorzaken bij het personeel. Op de lange termijn komt er vaak acceptatie, en dat kan ervoor zorgen dat nieuwe markten kunnen worden aangeboord en dat het gemakkelijker wordt om met klanten te communiceren. Tot slot kan het opzetten van je bedrijf op een expatvriendelijke manier ervoor zorgen dat de kennismigrant zich thuis voelt. Organiseer een evenement waar medewerkers over hun land kunnen praten of de internationale keuken kunnen integreren in de kantine. U kunt er ook voor zorgen dat nieuwe medewerkers alle informatie in het Engels krijgen.

Een taalcursus aanbieden

Heb je een potentiële kennismigrant op het oog, maar beheerst hij of zij de taal nog niet voldoende. Dan is een taalcursus wellicht een oplossing. Dit is onder andere mogelijk bij de nonnen van Vught. Na vijf intensieve trainingsdagen stijgt het taalniveau met gemiddeld 1 niveau in het ECFR (European Reference Framework). Je kunt deze cursus ook gebruiken om je voor te bereiden op de overgang naar Nederland. Op deze manier hoeft een taalbarrière geen belemmering te zijn om kennismigranten aan te trekken.

IND-referent worden

Om naar Nederland te komen, heeft een niet-Europese kennismigrant een sponsor nodig die de visumaanvraag kan indienen. Met dit migrantenvisum kunnen migranten in Nederland werken en wonen. Bedrijven kunnen IND-referenties worden, maar moeten wel aan bepaalde criteria voldoen. Het voordeel van een IND-referent zijn is dat het proces vereenvoudigd is. De Naturalisatiedienst (IND) verwerkt de aanvragen bijvoorbeeld sneller. Een beslissing over een volledig ingediende aanvraag wordt doorgaans binnen twee weken genomen. Daarnaast hoeft u voor de aanvraag minder bewijsstukken in te dienen dan bij een gewone visumaanvraag en is er een zakelijk portaal voor bedrijven om de documenten in te dienen.

Kortom, door een paar aanpassingen te doen, kan de vijver vergroot worden. Het toenemende aantal kennismigranten kan verlichting brengen op de arbeidsmarkt. Door een bedrijf expatvriendelijk te maken, kan hier slim op worden ingespeeld. Europeanen kunnen genieten van het belastingvoordeel van 30%, maar door een IND-referentie te worden, kan zelfs personeel van over de hele wereld worden aangetrokken. En tot slot kunnen taalbarrières eenvoudig worden opgelost door cursussen in te zetten.

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht