Sociale verkoop

Ezzaldeen Ali - 13 januari 2022
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

Een product of dienst op de „ouderwetse” manier verkopen is iedereen bekend: verkopers inschakelen, callcenters inhuren, straatverkopers, beurzen, noem maar op. Dit zijn allemaal methoden die je kunt gebruiken om iets te verkopen. Naast het feit dat cold acquisition tegenwoordig niet zo gewenst is, denk ik niet dat iemand het leuk vindt om zijn hele werkdag bezig te zijn met koude overnames.

Social selling is een manier van verkopen waarbij je onbewust je product of dienst verkoopt. Als consultant vind ik het een hele leuke manier van verkopen, dus ik zal je er graag wat meer over vertellen.

Waarom moet je als consultant overnames doen?

Volgens LinkedIn zijn er meer dan 14.000 recruiters in Amsterdam en meer dan 50.000 in het hele land. Omdat we met zo veel mensen zijn, is het logisch om je te willen onderscheiden. Waarom zou bedrijf X met u samenwerken? Waarom zou het niet samenwerken met een concurrent? Afgezien van de voorwaarden en andere bijzonderheden, hangt deze keuze vaak af van een zeer goede timing en/of een bedrijf dat u of het bedrijf waarvoor u werkt enigszins kent. In dat laatste geval is de keuze vaak makkelijker dan wanneer een bedrijf je niet kent.

Laten we één ding duidelijk maken: weten is natuurlijk een breed begrip. Sommigen geloven er vast in en anderen vinden het meer een mythe. De Regel van Zeven stelt dat als je een persoon, product of bedrijf 7 keer hebt gezien, de indruk blijft hangen alsof je de persoon, het product of het bedrijf echt kent. Als je actief en herhaaldelijk op de pagina van de persoon verschijnt die de eindverantwoordelijkheid draagt, kan hij of zij onbewust denken dat hij of zij jou kent. In ons vak is dit van groot belang!

Hoe zorg ik ervoor dat mijn social selling-score hoog blijft?

Natuurlijk is LinkedIn niet het enige medium waarop je actief kunt zijn. Instagram, Facebook, Twitter en tegenwoordig TikTok, zijn allemaal kanalen waar je social selling zult tegenkomen. Maar om het dicht bij ons vak te houden, is het goed dat we LinkedIn als voorbeeld gebruiken. Zie je ooit berichten van enkele weken geleden? Wil je bovenaan de tijdlijn van je prospects staan? Dan is het goed om je SSI hoog te houden: een score die door middel van algoritmes van LinkedIn wordt gemeten, om bij te houden en te bepalen hoe belangrijk je post is. Je kunt zelf je score verhogen door bijvoorbeeld op verschillende manieren te posten, te reageren op berichten, persoonlijke InMails te sturen en een waardevol netwerk op te bouwen.

Conclusie

Vroeger waren telefoontjes of e-mails naar prospects de belangrijkste optie. Tegenwoordig zie je dat voicemails ongehoord blijven, en e-mails niet verder komen dan eenzijdige communicatie. Social selling is tegenwoordig echt de juiste keuze. Je bent actief op de socials, bedrijven (denken) dat ze je kennen en je hebt een voet tussen de deur om je product of dienst te pitchen. Als consultant werk je voornamelijk op LinkedIn dus houd je SSI goed in de gaten en probeer deze zo hoog mogelijk te krijgen! Als je hier hulp bij nodig hebt, kun je me altijd contacteren op Ezzaldeen@DIQQ.nl.

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht