Wat zijn 'passieve' kandidaten, waarom is het zo noodzakelijk om ze aan te spreken en hoe doe je dat eigenlijk?

Joost Siegerist, 20 april 2022
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

De spanning op de arbeidsmarkt is momenteel ongekend. Eind 2021 waren er namelijk voor elke 100 werklozen maar liefst 126 vacatures. Deze trend zal zich naar verwachting pas in 2022 voortzetten. Bedrijven hebben daardoor meer moeite om de juiste kandidaten te vinden. Het meeste talent is vaak binnen 10 dagen van de markt. Je hoeft dus maar met je ogen te knipperen en er zijn al een aantal topkandidaten weggevlogen. Dit is met name het geval in sectoren waar het moeilijker is om functies te vervullen, zoals in de technische industrie. Recruiters hebben moeite om de juiste mensen te vinden omdat er simpelweg niet genoeg actieve kandidaten beschikbaar zijn. De kansen liggen dus in het bereiken van het latente publiek, of passieve kandidaten. Maar wat is het verschil tussen een actieve en een passieve kandidaat? En hoe speel je in op deze doelgroep?

Actieve versus passieve kandidaten

Actieve kandidaten zijn actief op zoek naar een nieuwe uitdaging en zijn vaak (bijna) onmiddellijk beschikbaar. Het zijn de kandidaten die uit eigen beweging naar een functie solliciteren.

Passieve kandidaten zijn momenteel in dienst bij een werkgever en zijn niet actief op zoek naar een baan, dus zullen ze niet op eigen gelegenheid solliciteren. Dit betekent niet dat ze niet geïnteresseerd zijn in het veranderen van baan, maar dat doen ze alleen voor de juiste rol, op het juiste moment en bij het juiste bedrijf. Als gevolg hiervan zijn ze vaak niet gemakkelijk verkrijgbaar. Naar schatting bestaat ongeveer 80% van het personeelsbestand uit passieve kandidaten. Focussen op deze doelgroep kan dus lucratief zijn, maar het is belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier reclame kunt maken voor je bedrijf en functies om kandidaten over te halen je aanbod te overwegen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

1. Vraag managers welke algemene kwaliteiten en vaardigheden van werknemers zij verkiezen
Zorg ervoor dat u de personeelsmanager zo vroeg en zo vaak mogelijk ontmoet om er zeker van te zijn dat u op de juiste golflengte zit met betrekking tot de ideale kandidaat. Maak een onderscheid tussen vaardigheden of eigenschappen die je moet hebben en die je leuk vindt om te hebben.

Evalueer daarnaast regelmatig de totale talentenpool met de wervingsmanager. Dit kan namelijk van invloed zijn op de vraag of eventuele vereisten van het ideale werknemersprofiel moeten worden aangescherpt of versoepeld. Daarnaast kan een review nieuwe inzichten opleveren over de prioriteiten en trends die bedrijven op dat moment belangrijk vinden. Volgens LinkedIn wordt de talentenpool verzesvoudigd wanneer twee functiecriteria worden verwijderd of gewijzigd.

2. Ontdek waar passieve kandidaten naar op zoek zijn op het gebied van loopbaan en werkgevers
Aan de ene kant wil je er zeker van zijn dat je op één lijn zit met je wervingsmanagers over potentiële kandidaten, maar je moet evenzeer aandacht besteden aan wat passieve kandidaten willen in termen van hun volgende baan en wat ze zoeken in een volgend bedrijf.

Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers in hun volgende baan bijvoorbeeld op zoek zijn naar een beter salaris, meer uitdaging op het werk en een betere balans tussen werk en privéleven. Dit soort gegevens zijn cruciaal om de grootste pijnpunten en must-haves van kandidaten te identificeren.

3. Sterke kandidaten aantrekken
Een bedrijf met een negatieve reputatie kan moeite hebben om een kandidaat te overtuigen om met of voor hem te willen werken. Een sterk imago kan daarentegen een zeer effectief wervingsinstrument zijn. In feite controleert de meerderheid van de kandidaten reviews van bedrijven voordat ze willen samenwerken. Hoe beter uw bedrijf gepositioneerd is op de arbeidsmarkt, hoe groter de kans dat sterke, passieve kandidaten u zullen benaderen.

Een andere manier om sterke kandidaten aan te trekken is met employer branding: een strategie waarbij je een kijkje geeft in het leven van huidige werknemers, om potentiële kandidaten te laten zien waar ze naar hun werk kunnen komen.

4. Juiste manier om te communiceren met passieve kandidaten
Maak de boodschap die je gebruikt om passieve kandidaten te benaderen zo persoonlijk mogelijk. Standaardberichten hebben een veel lagere conversieratio dan gepersonaliseerde berichten. Een persoonlijke boodschap schept vertrouwen bij de kandidaat, waardoor hij het idee krijgt dat hij niet een van de velen is die zojuist zijn benaderd.

De standaardregels voor het opstellen van een persoonlijke boodschap zijn:

  • Begin met een pakkende titel die ervoor zorgt dat de kandidaat het bericht wil openen
  • Maak het bericht persoonlijk door informatie te gebruiken die je over de kandidaat hebt gevonden
  • Schets een kort beeld van de functie en de activiteiten
  • Leg uit hoe jij denkt dat ze kunnen bijdragen aan het team

Het is belangrijk op te merken dat wanneer je met een passieve kandidaat praat, je een baan niet via 'harde verkoop' moet verkopen. Dit komt omdat hard sales puur gericht is op verkooptechnieken, wat het belang van de relatie met de kandidaat kan schaden. Een betere manier is misschien om erachter te komen hoe iemand is en wat zijn of haar drijfveren zijn. Op deze manier kun je een nauwkeurige match maken tussen de kandidaat en de functie. Als die persoon niet geïnteresseerd is, dan is het onderhouden van contact van groot belang. Je kunt hun netwerk gebruiken om namen te krijgen van mensen die geïnteresseerd zijn in de baan. Op deze manier breid je je netwerk en je kandidatenpool uit, wat helpt bij het bereiken van nieuwe kandidaten.

Houd de deur op een kier

Topkandidaten hebben meer opties dan ooit tevoren. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u reclame maakt voor uw bedrijf en functies om niet alleen actieve, maar ook passieve kandidaten aan te trekken en hen uw aanbod te laten overwegen. Daarnaast is het opbouwen van een langdurige relatie door regelmatig contact te houden cruciaal. Dit zal het in de toekomst gemakkelijker maken om functies in te vullen. Dus als een passieve kandidaat in eerste instantie niet meteen geïnteresseerd is, zorg er dan voor dat je de deur voor hem openhoudt!

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht