Wat vindt een kandidaat belangrijk in een wervingsproces?

Nanette Jaspers, 7 september 2022
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

Bij het vinden van de juiste match tussen organisaties en professionals kun je waarde toevoegen voor beide partijen. Om dit proces te laten slagen, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de wensen van het bedrijf, maar ook met de kandidaat. Het sollicitatieproces kan immers behoorlijk onzeker zijn voor een professional. Door de kandidaat bij dit proces te helpen, vergroot u de kans dat u een betere relatie krijgt en kunt u hem of haar helpen om in de toekomst (weer) een nieuwe functie te vinden. Om erachter te komen hoe je dit als werkgever kunt doen, heb ik verschillende kandidaten geïnterviewd. Ik zal je vertellen wat de resultaten zijn.

1. Wees eerlijk en transparant

Wees open en eerlijk tijdens het proces. Weet je het antwoord niet op een vraag die de kandidaat heeft? Zeg het dan zo eerlijk en vertel ze dat je hier later op terug komt. Bouw een relatie op met de kandidaat door eerlijk te zijn en niet te liegen of een antwoord te verzinnen. Wees als consultant desgevraagd ook transparant over eventuele marges die je per kandidaat verdient.

2. Lees verder

Neem de tijd om kritisch te bekijken of de kandidaat bij de functie past. Lees het cv zorgvuldig om te zien of de kennis en ervaring van de sollicitant overeenkomen met de vereisten van de vacature. Door je in te lezen over de kandidaat, kan het van tevoren duidelijk worden dat hij of zij niet goed bij de functie past. Dit voorkomt dat beide partijen veel tijd aan het proces besteden.

3. Communicatieafspraken maken

Bespreek hoe je contact kunt houden. Het kan zijn dat de kandidaat nog ergens werkt en daarom niet altijd beschikbaar is. Bespreek wat de makkelijkste manier van communiceren zal zijn. Als bellen bijvoorbeeld lastig is, dan kunnen kanalen zoals WhatsApp, SMS en e-mail een goed communicatiemiddel zijn.

4. Houd de kandidaat op de hoogte

Uw kandidaten moeten weten waar ze aan toe zijn. Leg uit hoe de sollicitatieprocedure eruitziet, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Houd ze op de hoogte van de stappen die worden genomen en de feedback die je van één kant krijgt. Laat weten wanneer de kandidaat wordt afgewezen en geef de reden waarom. Op deze manier kan de kandidaat de feedback meenemen bij het solliciteren naar andere functies. Houd ook contact na het proces. Bleek het geen match te zijn? Dan is het jouw taak als consultant om de professional te helpen een mooie uitdaging elders te vinden.

Het is belangrijk om je kandidaat goed te betrekken bij het wervingsproces. Wees daarom altijd eerlijk, maak duidelijke afspraken, houd de kandidaat op de hoogte van ontwikkelingen en lees je vooraf in. Wil je meer weten over het aannemen van personeel of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact op met DIQQ en kijk wat we voor u kunnen betekenen.

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht