Waarom je met een recruiter zou moeten werken

Sergio Bertijn - 23 maart 2021
DIQQ-medewerkers lopen naar de camera in Amsterdam met een tram op de achtergrond.

Het gaat niet om het geld

„Recruiters doen het alleen voor het geld” - Het is een vereniging die vaak wordt gemaakt als het om het beroep gaat. Over het algemeen is er een negatief stigma verbonden aan recruiters. Niet alleen betwist men of een recruiter waarde toevoegt, ook het ongevraagd door elkaar schuiven van cv's is een veelgehoorde klacht. Gelukkig delen we bij DIQQ nooit je cv met iemand zonder je toestemming, en een recente regerende door de rechtbank Gelderland zou in ieder geval wel eens het einde kunnen betekenen van al deze praktijken. Toch is het negatieve imago van een recruiter voor mij de reden geweest om deze blog te schrijven, aangezien ik weet dat het werken met een recruiter zeker voordelen heeft. Daarom wil ik in deze blog dieper ingaan op hoe en waarom samenwerking met een rekruteringsadviseur waarde toevoegt.

Het netwerk van een recruiter

Recruiters zijn netwerkers in hart en nieren. Het is een van de belangrijkste eigenschappen waarover een recruiter beschikt, omdat niet iedereen het even makkelijk vindt om met anderen in contact te komen. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, maar door de hulp in te roepen van een recruiter kun je gebruik maken van hun netwerk. Zo kun je snel contact opnemen met verschillende interessante bedrijven en misschien collega's zonder dat het je veel moeite kost. Ik heb dit zelf meegemaakt tijdens mijn tijd bij DIQQ. Meer dan 15.000 professionals volgen onze bedrijfspagina op LinkedIn en bovendien hebben de consultants grote netwerken variërend van 5.000 tot 20.000 professionals. Zo kunnen we in korte tijd een uitgebreide groep mensen bereiken, wat uw kansen op het vinden van die nieuwe baan of project waar u naar op zoek was alleen maar kan vergroten.

Wat ik persoonlijk erg leuk vind tijdens mijn werk bij DIQQ is dat we niet alleen samenwerken met onze klanten en kandidaten, maar dat we ook als team samenwerken. Als IT-professional is het voordeel voor jou dat je bij DIQQ niet slechts één recruiter inhuurt, maar een heel team van recruiters die allemaal een breed portfolio en een groot netwerk hebben.

Voorbereiding op een interview of testopdracht

Elk bedrijf en elke kandidaat is uniek. Iedereen beleeft een sollicitatiegesprek of een testopdracht anders. Door samen te werken met een goede recruiter, die op de hoogte is van het selectieproces, heb je al een concurrentievoordeel. Hierdoor ben je altijd goed voorbereid op een interview of testopdracht. Uit hoeveel interviews bestaat het proces? Met wie zijn de interviews? Moet ik een toetsopdracht maken? Hoeveel tijd besteed ik aan het maken van een toetsopdracht? Dit zijn allemaal vragen die een goede recruiter vooraf kan beantwoorden, zodat je weet waar je aan toe bent tijdens een sollicitatiegesprek.

Onderhandelingen

Alle gesprekken zijn goed verlopen en uw testopdracht heeft de klant tevreden gesteld, maar u vindt het moeilijk om over de voorwaarden van uw contract te onderhandelen. Onderhandelen is een andere kwaliteit die veel recruiters tot in de puntjes beheersen. Een recruiter kan je helpen om een weloverwogen salarisvereiste te bepalen en hierover te onderhandelen met zijn klant als je dat wilt. Voor een recruiter is dit een stuk makkelijker dan voor een kandidaat omdat ze meer ervaring hebben. Bovendien heeft de recruiter in veel gevallen een langdurige relatie met de eindklant, waardoor de drempel voor hen om contractuele voorwaarden te bespreken lager is.

Zorg na de plaatsing

Het gebeurt te vaak: je hebt een sollicitatieprocedure met succes doorlopen en je begint aan een nieuwe baan, dankzij een recruiter, maar dan besta je opeens niet meer voor hen. De recruiter neemt geen contact meer met je op. De contracten zijn getekend, het doel is bereikt, en dat is het einde. Ik ben blij dat we bij DIQQ aandacht besteden aan het proces na de plaatsing. Van baan veranderen is een grote stap die invloed kan hebben op je hele leven, daarom vinden we het cruciaal dat je je op je gemak voelt op je plek. Daarom zal de recruiter met wie je in contact komt gedurende de eerste twee maanden regelmatig contact met je onderhouden. Op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat alles naar uw tevredenheid verloopt. We behandelen onze kandidaten zoals we zelf behandeld zouden willen worden!

Om af te sluiten

Er zijn verschillende redenen om samen te werken met een recruiter. Maar minstens zo belangrijk is dat werken met een recruiter ook leuk kan zijn. Wat me bij DIQQ elke dag opvalt, is dat recruiters heel sociale mensen zijn. Ze tonen oprechte interesse in jou en hebben vaak tijd om te bespreken hoe het echt met je gaat. Ondanks de slechte reputatie die recruiters over het algemeen hebben, zie ik dat ons team de laatste jaren veel mensen blij heeft kunnen maken met een nieuwe baan. Daarom geloof ik dat recruiters, en ook onze manier van werken, zeker een toegevoegde waarde hebben voor IT-professionals.

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging in de IT? Neem gerust contact op met een van onze raadsmannen.

__wf_reserved_decoratief

Voor bedrijven

Op zoek naar IT-professionals om bij uw organisatie te komen werken? Ontdek hoe DIQQ je kan helpen om de perfecte match te vinden.

We willen een nieuwe IT-professional
__wf_reserved_decoratief

Voor IT-professionals

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT in Nederland? We kunnen je helpen.

ik wil een nieuwe baan
Stuur ons een bericht